Sunday, 29 June 2014

Part1. The Mongolians

I mengaku yang selama ini I just tell everybody yang I love Korea, Japan and German. Sebenarnya, aku juga suka Mongolian. You guys tahukah apa itu Mongolian atau korang langsung tak pernah dengar?? Well, dengan bangganya aku dah lama kenal negara ini(tapi still konfius about thaht). Oleh kerana Mongol nih jarang mendapat liputan yang luas so my knowledge about this country is kurrenggg, many people only care about Kpop..Kpop...Kpop.... bla bla bla! Dalam samar-samar aku dapat tahu tentang Mongolian nih sejak tahun 2008, masa tu ada siaran astro khas untuk movie dari luar negara tak kisah movie dari negara mana yang penting it's FREE<3. Im so obses about girl group tATu at that time thats why I can speak recognize Russians Language and sounds cool but sometimes annoying :P

It's SERKO!! ya, filem Serko dari Rusia dimana aku secara tidak sengaja terjatuhcinta terminat pada pelakon utamanya yang kacak dan comel puiii.... ingat2 lupa cerita tentang kuda dia bernama Serko kalau aku tak silaplah. Then si hensem nih terjumpa satu keluarga yang hidup nomad, tapi aku pasti family tuh bukan orang Rusia, sebab mata dorang sepet, pipi dorang semua merah and comel. Oh, orang CINA lah. Wow, they know how to speak Russian??? kenapa WOW?? sebab aku rasa kan, bahasa Rusia nih jengkel dan sukar untuk difahami dan dipelajari, euwww(dalam hati jealous dan kagum kagum omaigad omaigad)!! 

ini dia!! I don't wanna be a spoiler if you wanna watch this movie later, tengok sendiri.
There's chinese girl who talks to him and I was amazed by her.. I dont know why, I think shes incredible and clever(bcoz she can speak Russia fluently?). Tapi, kenapa banyak sangat Cina tahu bahasa rusia nih? oh, aku cari punya cari punya cari.... Ohhhh.. patutlah.

mungkin mata kami sepet, tapi kami bukan orang Cina ok?!

Biasalah, macam tipikal orang putih asal jumpa orang sepet mata mesti ingat orang tuh bangsa Cina lah, Jepun la, tanpa disedari aku juga begitu, well masing masing punya persepsi yang berbeza, ibarat kalau jumpa orang kulit hitam mesti terus tuduh orang tuh berbau la, malas mandi la sebab itu kulit jadi hitam, padahal dari sejak lahir lagi orang tu memang kulit gelap. Gomeni minna-san! Tidak semua orang dengan mata yang sepet adalah bangsa Cina mahupun Jepun. Mata ku pun sepet masih ada eyelid jugalah tapi am not Chinese!!(atau aku saja yang perasan sendiri)

contoh: mataku sepet tapi masih ada eyelid(tapered-eyelid)

Ok, cukup-cukup la menyimpang,.agaggaga. It's Mongolian! Mengikut firasatku dalam movie tersebut, a girl itu is native Russian jugalah sebab dia speak rusia language bukan bahasa asli diorang KLIK sini dong! Maka, bermula disitulah aku ingin mengenali Mongolia dengan lebih lanjut.. tapi, masa tu tiada bah internet, masih lagi susah sebab tu lah aku lambat tahu about Mongolian culture nih, sekarang nih baru aku rajin-rajin cari info about these Mongolian, tapi selalu jumpa di web-web Indonesia, kok nggak ku fahami tutur katanya, kayaknya bahasa Indonesia itu bagiku tunggang langgang. Lalu ku coba baca-in, ku faham-in lalu, ku ngeliatan nggak ngerti juga. Waduuh, harus bagaimana ku pikiran yah?! Emangnya orang Malaysia sangat 'malas' nak buat research tentang Mongolian nih?? agagaga. not funny I know t.t . Ok, jom-jom kita baca info yang aku dapat serba sedikit dari internet nih.. ayuh kawanku


Lifestyle.
Well, Mongolian hidup secara nomad dan sepanjang ku ikuti perkembangan mereka ini, ku dapati mereka gemar bercucuk tanam dan menternak binatang haiwan yang boleh mendatangkan sumber rezki kepada mereka seperti kambing, unta, lembu(susu&daging) , kuda(as their kenderaan untuk memantau segala haiwan ternakan&tanaman). Nomad, adalah kehidupan yang selalu berpindah-randah dari satu tempat ketempat yang lain. Diorang nih,especially yang hidup di"kampung"(bukan kawasan bandar) memang mengamalkan cara kehidupan nomad, tujuan, lagi mengikut firasatku untuk mengejar sumber air dan cuaca yang baik bagi meneruskan kehidupan mereka secara normal. Lagipun, memasang khemah, senang jak bagi diorang, atleast it tooks 2 hours untuk memasangnya ;) 



Food and drinks
Aku belum masih menggeledah jenis makanan apa yang dimakan oleh orang Mongol, tapi mengikut apa yang pernah ku lihat di kaca laptop ku(Youtube), mereka juga memakan daging ternakan mereka sendiri. Makan ikan(available beli di pasar saja) kalau yang tinggal di gurun. yah, about food ku belum pasti tapi you guys boleh klik disini. Minuman, mereka suka minum susu haiwan, terutama dari lembu, kambing dan kadangkala juga dari susu kuda. Pelik, tapi itulah cara mereka. Juga, mereka ni juga meminum minuman beralkohol kerana influenced by Rusia yang suka minum Vodka. 

Airag. Susu segar dari binatang ternakan. Awas, jangan semberang minum, kang terminum susu kuda. Padan muka kau! kehkehekeh

Khuushur. Kalau tempat kita la nih mungkin dipanggil Cucur. hahaha




Geografi.
Gomeni, minna-san. Sekali lagi ku menggunakan firasatku untuk meramal bagaimanakah permukaan muka bumi di Mongolia ini. Guys, permukaan muka bumi di Mongolia ini rata bagi tanah yang ditumbuhi rumput hijau, dimana tempat tersebut menjadi pilihan insan-insan Mongolia untuk tinggal buat sementara waktu. Seperti negara lain, Mongolia juga mempunyai musim panas, dan sejuk. Lagi, negara tersebut juga mempunyai gunung-ganang yang tinggi dan sumber air seperti tasik dan sungai, selanjutnya korang boleh klik sini dong sebab I bukan ahli Geografi terulung. Agagagagaga. Ok tak lucu I know!

Kalau hendak tahu culture of Mongolian nih lagi banyak just CLICK HERE !!

Peoples.
Woahhh.. my favourite nih, ahakz. Faktor utama kenapa aku boleh tangkap leleh dengan Mongolia, sebab orang-orangnya berwajah unik. Unik maksudku, wajah dan struktur wajah mereka sangat berbeza dengan masyarakat lain dalam dunia nih. Rata-rata kita punyai bentuk muka yang oval dan panjang, kadangkala bulat dan empat segi, tulang pipi yang kecil dan mata yang bulat(depends on gene). Tapi tidak dengan kaum Mongolian, dulu aku berfikiran kaum Mongolian ini adalah kaum pelik yang punya muka besar, mata sepet yang amat dan pipi merah semula jadi, serius memang merah, kalau orang kita kena touch up letak blusher tebal-tebal dulu baru dapat pipi merah. Tapi, Mongolian tidak, mereka sangat natural dan unik, sebab itulah aku panggil mereka pelik. Pelik is Unik!! And I loved it..

aku ingatkan orang Mongolia nih buta IT or langsung tak kenal dunia cyber dan laptop, ternyata ku salah, alaa.. minoriti macam orang Semenanjung fikirkan yang kami nih orang Sabah tinggal atas pokok, padahal kami ada juga kemudahan teknologi, kenderaan, pusat beli-belah, perumahan, tourism dan sebagainya walaupun taklah sehebat macam di KL, so aku tak salahkan diorang bila gelar kami tinggal atas pokok sebab ada juga yang kurang mengenali Sabah sepenuhnya(tapi kalau dah hina, perli&kutuk itu memang dah lebih). Begitu juga tanggapan ku dengan Mongolia, mati2 ku ingat mereka nih tiada kawasan bandar dan teknologi, padahal berlambak ada macam juga di negara lain, cuma kurang majulah dari segi pembangunan, for me, 25 tahun ketinggalan zaman dari Malaysia :)

Ini BUKTINYA, kan aku dah cakap, pipi diorang memang merah-merah.. no need tuh blusher! 

Tulang pipi yang besar dan mata sepet yang comel. Serius, ikhlas dari hatiku, mereka sangat unik.

Native Mongolian

Soalan: jenis apakah ikatan rambut ini? 

That's why I love these Mongols people, ada diantara mereka yang mempunyai mata biru dan hijau, penampilan 'orang kampung' tapi serius aku suka, aku suka pada kaum yang mengutamakan pakaian tradisional berbanding baju moden. ewahhhh muahahahaha


Jangan ingat baju daif tak berus gigi, mereka juga manusia, ada hati dan perasaan, ofcourse la diorang berus gigi, cuba kau liat giginya. white and shiny kan?? agagagaga

alolololo... comelnya budak nih, serius, bolehkah kalau aku ambil budak nih bawa balik Malaysia jadikan sebagai anak angkat?? Aku mahu anak orang Mongolia.(girls only)

Oh, jangan silap kawan-kawanku, budak nih bukan pakai songkok, tapi Topi tradisional yang dikenali sebagai Hat. hahahaha, aku pun sebenarnya tidak tahu apa namanya dalam Mongolia. KLIK sini la kalau mahu tahu

*cough cough* , ini mungkin pelik, emak budak nih kelihatan 'hensem" pula dimataku. hahaha. lupakan tentang itu, nampak tak adiknya, rambut perang terang, umm, what can I say, diorang nih bukanlah Mongol asli sebab aku rasa dorang ada kacukan kot dengan Kazakh.(sekali lagi aku menggunakan firasatku)

antara masyarakat yang tinggal di countryside

cinta mu wahai readers. agagaga ;p


Aku ada pasang impian untuk melancong ke Mongolia nih, tapi I was scared dengan masyarakatnya, mana tahu ada yang 'kanibal' kah, or sewaktu dengannya kah.. Oh, banyak negatif bermain difikiran, tapi ada banyak saja tourist yang balik dengan selamat selepas melancong di Mongolia. Bila fikir balik, dimana-mana tempat pun ada risiko jenayah yang tinggi, bukan di Mongolia saja, Malaysia, China, US pun ada jenayah. Kan? Kan? sedapkan hati. Lagipun ada saja artis-artis yang melawat Mongolia malah dilayan baik oleh masyarakat Mongolia. Kan? Kan? sedapkan hati lagi



biarpun tanah nampak kusam dan gersang, tapi ciptaanNya tidak pernah mengecewakan, khazanah alam yang indah, lihatlah awan dan langit yang luas itu, sungguh indah dan nyaman, juga faktor kenapa aku suka tanah Mongolia


Sebuah keluarga yang hidup nomad. Sama juga seperti kita, ada ibu dan ayah, anak-anak. Tapi, yang jadi persoalannya, adakah mereka nih pergi ke sekolah??(especially yang hidup diluar bandar)

Salah satu masyarakat Mongol yang menternak haiwan.


Jangan ingat mereka jauh ketinggalan dari kita tapi kita sudah fikir yang mereka ini kolot, ternyata tidak, mereka tidak kalah dari segi berfesyen malah nampak lebih "high class" dari kita, or mungkin ini juga faktor budaya dan pengaruh dari fesyen Rusian Sable. Sungguh HOT!! (serba sedikit tentang masyarakat Mongol yang hidup di bandar)

Barbekue sometime.. lama tak jumpa. agagagaga

hahaha... ini bukan kaum Mongol, tapi kaum Kazakh. cantik gila view dibelakang tuh. 
Well, setakat ini sajalah ku bercerita tentang Mongolia, seriusly, kalau diberi pilihan secara FREEEEEEE melancong ke, antara Jepun, Korea dan Mongolia, aku akan pilih Mongolia. Tidak popular, tidak maju, kurang mendapat liputan meluas dari media, tapi ia sangat unik dan indah..

Be alert: ditaip sepenuhnya oleh Fina, so jangan percaya 100%, manalah tahu ada info yang tidak benar atau kurang tepat, sebab aku pun masih konfius tentang Mongolian, Kazakh dan Tibet nih.. tapi oleh kerna aku teringin sangat bercerita pasal ini, aku taip dan buat research sikit. So, baca dan hayatilah sekadar untuk hiburan, jika ada yang tahu banyak tentang Mongolia dan ingin memperbetulkan info ku ini, silakan.. I'm always open to correction :)

*Gomeni,minna-san= maaf, semua*

Status: gigih menonton dokumentari tentang Mongolia dan Kazakh.. so,next entri tentang Kazakh dan Tibet pula :)

Wednesday, 25 June 2014

Chorong's style

aku suka klasik lotus macam Park ChoRong♡ ngeh ngeh ngeh



status: now listening Mr.Chu by Apink 

Sunday, 15 June 2014

Attack on Titan, Original Soundtrack: Bauklötze lyrics

Sebagai die-hard fans of Attack on Titan, aku memang dengar OST dia dari A-Z hokay! Sebab lagu-lagunya memang best gilaa wa cakap lu. Terutama sekali lagu Bauklötze nih, feel tuh bah.. seolah aku berada di dunia Anime, sertai Scouting Legion dan perangi Titans durjana, dan bolehlah aku berganding bahu bersama Mikasa dan Ymir(tapi Ymir..why-lah kau).. yes,they've always been my crush since I saw(terutama Ymir) Ymir's perfect smile on Deviant sites. Omg!! If its real, I'll do anything to win her heartohh(slang Jepun) how lucky Krista is!! Siapa2 kamu yang pernah layan anime ni, mesti tahu lagu ni especially part "Ist das der Zerstörer oder der Schöpfer?" tuh, paling epic and awesome. Serius aku cakap, rugi siapa nda layan anime nih! alaaa, tukar-tukar taste bah, jangan mahu jiwang saja :P. Hahahahaha

Bauklötze


GERMAN:

Es ist wie das Spiel mit Bauklötzen
Ich mauere mit Steinen vorsichtig
Es ist wie das Spiel mit Bauklötzen
Ich sehe meinen leeren Baukasten an

Du brichst meine Mauer arglos mit schmutzigen Händen

An jenem Tag war es ein sehr feuriges Abendrot
Ich versteckte die Bauklötze vor dir
traurige Erinnerung an meine Kindheit

Ist das der Zerstörer oder der Schöpfer?
Mit der Glut des Hasses schwenken wir die Schwerter
Ist das unser Schicksal oder unser Wille?
Wir werden kämpfen, bis dieser heiße Wind unsere Flügel nimmt

Es ist wie das Spiel mit Bauklötzen
Ich mauere mit Steinen vorsichtig
Es ist wie das Spiel mit Bauklötzen
Ich sehe meinen leeren Baukasten an

Du brichst meine Mauer arglos mit schmutzigen Händen

Ich tue nichts in den Baukasten
Ich will nichts verlieren
Ich versteckte die Bauklötze vor dir
Ich mauere wieder mit Steinen vorsichtig

ENGLISH TRANSLATES:

It is like the game with toy blocks
I am carefully building with bricks
It is like the game with toy blocks
I take a look at my empty box of bricks

You break down my wall suddenly with dirty hands

On that day it was an ardently crimson sunset
I hid the bricks from you
Sad memory of my childhood

Is that the destroyer or the creator?
With the blaze of hatred we wield the swords
Is that our fate or our will?
We will fight until this hot wind takes our wings

It is like the game with toy blocks
I am carefully building with bricks
It is like the game with toy blocks
I take a look at my empty box of bricks

You break down my wall unsuspectingly with dirty hands

I put nothing into the box of bricks
I do not want to lose anything
I hid the toy blocks from you
I am once again carefully building with bricks


'Hi, I am pervert-chan' - Ymir-sama


Info lagu: Dinyanyikan oleh Mika Kobayashi, oleh kerana singer dia orang Jepun, maka sebutan pada lirik Bauklötze nih tidak jelas tapi aku prefer yang ini sebab her voice fits so perfectly in the song(intonations), manakala, aku suka juga cover PaperBlossoms she is originally from German, sebutan jelas dan kool high note 0_o , tapi aku terlebih suka lagi pada cover yang dibuat oleh Akano biarpun dia buat Acapella, comel gilaa suara tu jeles I, cuma dia buat pendek ja tak sampai habis..

status: setia menanti Season 2 Attack on Titan (Shingeki no Kyojin)