Tuesday, 12 August 2014

Blog Bvlgarigirl: ~you must read the whole story to understand me~

Selama berblogging I memang ta pernah kenal pun blogger Bvlgarigirl nih, sampaila suatu hari I ada like satu page seorang blogger terkenal juga di Facebook, dia share satu link tentang Bvlgarigirl nih.. bila I buka link tuh saja-saja, rupanya Bvlgarigirl nih adalah FAKE wlupun I x pernah baca her blog. Orang kata blog Bvlgarigirl tuh best gilaa, semua entri dalam tuh tentang cerita kisah cinta dia bersama a non muslim guy yang bernama Kevin(ada yang kata sometimes dia kongsi resipi dan juga business) dapat tahu news awal tahun 2013, tahun lalu kalau ta silap aar. Memang aku rasa rugi oo, sebab aku bukannya pernah buka dia punya blog pun, masa tuh(2009-10) aku masih main-main dalam dunia blogging, padam aktif padam aktif blog, bukannya aku tahu apa semua makna Blogwalking nih.

credit to owner
Orang describe her blog like a fairytale story, ada bf and anak angkat seorang. Anak angkat si Bvlgarigirl nih nama dia Clara, lagi kata orang dia nih sayang sangat dengan budak tuh, dia dah anggap macam anak sendiri. Wahhh... aku yang baca 'sinopsis' blog dia dari orang lain pun dah rasa macam 'sweeeet' sangat, apatah lagi orang yang dah baca kan?? kekekekeh. tapi, the real is, she's fake!! ramai yang claim cerita dia nih hanya imaginasi semata-mata, alaa, kira yang macam dalam cerita novel tuh bah.

Bila readers-nya tahu si Bvlgarigirl nih fake dan ceritanya hanya fantasi semata-mata..Huii nah. Ramai gilaa yang kecewa woo.. ta pula I tahukan kalau ramai yang bash or hentam, tapi blogger popular mana yang tidak lepas dari haters/anonymous kan?? so ramai juga lah yang x puas hati. Aku faham apa yang dirasa oleh readers Bvlgarigirl tuh.. Rileks bah,  aku pun pernah kena tipu bah, kaw-kaw lagi.. damn!! Tapi, bagi diriku pula, aku tidak kisah pun kalaulah cerita si Bvlgarigirl tuh fake or real kah, aku on jaa.. mungkin dia ada sebab tersendiri kan sampai mahu reka-reka cerita macam tuh, so aku akan cuba memahami dirinya(kuikuikuikui) ..

Siapalah tahu dia praktis-praktis mahu jadi penulis novel kan so tanpa sengaja dia terbuat blog tersebut lalu dicurahkan segala idea-idea bernasnya dalam blog itu, tanpa dirancang, terdapat segelintir pembaca blog yang datang ke blognya dan tertarik dengan cara beliau menceritakan kisahnya.. so beliau pun serba salah nak beritahu sebenarnya cerita itu hanya sekadar fantasi dari idea bernasnya, tapi memandangkan yang para pembaca nih pula yang over-over 'omg omg sweet' gitu maka si beliau nih pun, xda pilihan so dia teruskan sajalah penulisannya, plus juga dia berasa dihargai, syookkk dan why not?? menyelam sambil minum airlah!!

omg omg, today was a fairytale..yay!
Mungkin juga, si Bvlgarigirl nih saja reka2 ada pakwe handsome yang sedang belajar diluar negara seperti para penulis novel tempatan selalu reka watak hero diorang dalam sesebuah novel kan??! agagaga... tapi I tamao buat andaian bagai kenapa dia pilih non-muslim and why kadazan .. tapi, I mahu juga sentuh bab nih, agagagaga.. mungkin dia ingat kadazan guy nih handsome and pintar(ini aku no komen but not bad juga koz aku selalu juga crush dgn lelaki kadajan kehkehkeh) macam model sabahan di bawah nih. entahlah, asal aku baca kisah about her boyfriend name Kevin tuh aku terus terbayang wajah lelaki ini.. mungkinkah ini Kevin yang sebenar kau maksudkan Bvlgarigirl??? (lagi teori tiada asas)

credit to owner
So to me, I cant blame her 100% , its lumrah kot manusia ada imaginasi/khayalan sendiri... rasa sebak dan sedih sebab kita/aku tidak dapat hidup dalam dunia khayalan yang kita/aku cipta sendiri so one choice buat cerita / movie untuk jayakan imaginasi kita/aku.. come on laa, macamlah kau, kau, kau, tak pernah punya khayalan kan?! Open laa sikit! Mahu salahkan dia coz fake I ta beri apa2 komen. Dia niat tipu or x tersengaja, itu urusan dia dengan Yang Berkuasa(gomeni minna-san, aku tidak layak dalam soal nih ) . Tapi bila baca luahan para pembaca blog Bvlgarigirl ada yang rasa kecewa dan rasa tertipu tuh, memang I ada sedikit sakit hati(mungkin juga tiada kot sbb xpnh baca) cuma kesian dengan mereka. But its okay, Armin said fikir positif dan bertindaklah secara profesional. Okay Armin, aku akan ikut nasihat mu ummpp umppftt.. last sekali, ketahuilah wahai kamu, apapun yang ku taip tentang bvlgarigirl mungkin ada 10% saja yang sangkut(betul) or langsung x betul, so ia hanya satu teori!! (banyak la ku punya teori) ahahaha

status: to bvlgarigirl, aku yakin masih ramai pembaca yang mengharapkan blog awak dibuka semula termasuk aku, kami harap awak tak padam lagi blog cinta tuh 

16 comments:

  1. akak melepas gak nk bc blog dia..dh kecoh itu fake bru cri, tp terlambat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak?? saya pun terlepas.. itu pn dah org sebar2 fake, saya baru terhegeh2 cari blog tuh.. malangnya dah kena private T_T

      Delete
  2. haa...blog dia, biar la dia. ala blogger lain selalu jer post something yang langsung mereka tak buat like all those kata2 nasihat, just sharing katanya. So wether its khayalan or kenyataan, let it be la kan as long as kita enjoy membaca.

    saya tak pernah ke blog that girl, masa tu I baru terlibat denagn blogger ni rasanya. psssttt sumandak kadazan lawa2 jugak kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2x.. cerita dia fake/real, saya layan je selagi xda kena mengena dgn isu sensitif.. ttg kisah cinta dia je pun. hehe.. bukan xda feeling lgsg, tp blog dia, dia pnya suka ^_^ .. samalah kak, x sempat hendak baca blog dia, dah kena private, harap2 dia x delete kan?! hee

      Delete
  3. Yg banyak cerita pasal indah and ala-ala fairy tale ni, peratusan kepalsuan mereka adalah 80-90%. Realiti tidak seindah yang dibayang :) Tapi takpe la. Blog dia, kita tiada hak nak hadkan apa yang dia nak buat.


    By the way, lelaki kadazan memang kacak. (gatal untuk seminit)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tuh Ying. Kalau lah fantasi ni bole bawa ke alam dunia kita kan best, tp seperti yang Ying nyatakan, realiti x seindah yg dibayang kan T_T huhu...

      hahaha.. yakah kacak?? :P

      Delete
  4. hmmm, xtahulah nak cakap apa. masing2 punya blog, biar jelah dia nk wat fake ke betul ke, yang orang duk percaya pasai pa... nasib ler..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin org duk percaya mungkin cara dia sampaikan cerita tu cam real..hahaha.. tuh yg teringin nak baca. emm, bila agaknya dia nak publickan blog dia kan?!

      Delete
  5. Sya bru tau pla ni crita..lgi la ketinggalan pikap kan..huhu..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. samala kita kak,saya pun saumur ketinggalan haha :B

      Delete
  6. Woo...tula bahaya dunia siber,bnyak fake..sy baru tau jgk ttg blog dia ni......

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah.. kalaulah dia buka balik blog tuh kan best. teringin nak baca ^-^

      Delete
  7. setuju jugak dengan fina...mungkin ada sebab dia buat macam tuh dalam blog dia kan... kite kadang2 kena cuba tengok benda ni dari satu perpektiv yang berbeza kan....dont just blame dia kan.... setuju denagn fina sangat2... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak, kadang2 sebelum kita hukum orang kita kena nilai dua2 perspektif, tp org kata, lain org lain cara.. kena faham kenapa dia buat macam tuh kan.. tq kak, hanya pendapat yg x seberapa je nih. weehehe~

      Delete
  8. tak pernah tahu.. tapi tak payah la nak marah-marah.. tu semua mungkin impian dia :D

    ReplyDelete