Thursday, 7 August 2014

Wanita paling cantik di galaksi

Ok girlss.. aku suka perkara yang random. aku suka tentang perkara yang mixed dan unlimited!! tak kisah tentang apa, selagi ia tak menyakiti diriku secara fizikal.. aku nda peduli, mental nda apa, jangan fizikal! yes.. aku takut itu!! agagaga... the reason... reason.. is...

Sebagai wanita juga, I was like..."She is the most beautiful girl I've ever seen..." dia cantik bangett.. aku bagi rating 100/10 94 . Kulit putih bersih, mata innocent type, comel+cantik overload!!!!!!! Setiap jejaka yang memandang pasti menoleh seratus kali, darah pekat kemerahan akan mengalir keluar deras dari hidung. Bukan jejaka sahaja, wanita, perempuan, bayi dan nenek juga akan turut terpegun dengan kecantikkannya. Peh! Untung sungguh empunya badan.. Tapi, aku tetap bersyukur dengan kejadian diriku, bak kata Selena Gomez " I am no beauty QUEEN , I am just beautiful me". Yah, kita semua cantik, tiada yang tidak cantik, cantik ini universal.. menyeluruh.. ter-semesta kau tauk! Aku tahu kamu juga memang rasa diri kamu sedikit cantik, tapi aku lagi cantik banyyyaaak dari kamu. agagagaaga. ok x lucu T_T  Gomeni,minna-san~~

Aku baca kisah bangsa dia dari google-sensei , fuhhh.. patut lah dari dulu lagi aku memang tergilaa-gilaa kan(menarik minat) kaum Mongolian dan Kazakh, rupanya ada kaitan buiii.. mahu tahu, wanita dibawah ini berbangsa Uighur. Sukar untuk ku percayai bangsanya. Sekilas pandang terus ter-set dalam minda dan naluri ku dia ini kemungkinan berketurunan Cina mahupun Thailand, tetapi I tersilap. heh!

Uighur(bangsa yang baru saja ku kenali) nih berasal dari keturunan bangsa Turki yang hidup beribu-ribu tahun di Asia Tengah, dimana mereka tinggal di daerah Xinjiang, China. Begini, kenapa aku cakap ada kaitan dengan Kazakh dan Mongol, hello.. Mongol dan Kazakh itu kan termasuk dalam Asia Tengah, seangkatan dengan negara2 "tan" such as Pakistan,Ubekiztan Kazakhstan and sesaudaranya.. bha, rajin-rajin jumpa google-sensei, sure dia tolong kau jadi fam.





Gomeni again, minna-san! Tujuan ku untuk menaip entri ini bukan untuk membincangkan kecantikan yang dimiliki oleh wanita ini, tetapi untuk menarik minat semua supaya lebih membuka minda dan mengenali bangsa-bangsa terpencil dari sudut dunia suram yang mempunyai keunikan budaya dan etnik masing-masing tersendiri, bukan macam suatu bangsa tuh, asal cerai.. masuk berita, asal rampas hubby org masuk Melodi, asal miskin papa kedana, masuk BersamaMu , asal kaya kontroversi mesti talent ke parit.. tapi.. tapi orang yang dok di pedalaman nun jauh disana, kes bunuh, rompak, ro*** dan gangster, pihak atasan pula sibuk "selfie" ngan abang Bama ekekekeke.. alamak, terlebih sudah!! ahaks~

Ok, akibat dari alkisah diatas, maka terjadilah satu percampuran bangsa yang tidak sengaja terlangsung sejak dari beribu2 tahun dahulu, maka wujud lah 2 etnik berbeza yang dipanggil Uighur dan Han.. dimana, kaum Uighur iini mempunyai wajah yang lebih cenderung kepada wajah Pan-Asian( Eropah) , manakala Han(China) pula same old same old.. jenis muka asian, mata macam nih -_- . Sepet!! Wakakakah...!! joking...joking! Jangan marah wahai manusia yang bermata sepet, kerana mataku juga sepet, monolids eyes cantik laa.. berryy the unikssssszzz.. thats wahy I love Japanese dan every etniklah.. kecuali Yahudi (ayat tipikal :B)



hek eleh! bajet sehh.. Doraemon lagi comel dari you lah!! (cemburu bhhuuuuuttttaaaa!)









Hi, hehe... belum habis g bha.. laju jak ko skroll kebawah ooh. hahaha..miang! sebenarnya, adalagi info aku mahu bagitahu pada kamu semua.. Kaum Uighur nih, ada tulisan skrips asli yang dicipta sendiri oleh bangsa mereka, umm.. skrips nih macam tulisan tradisional kot, alaa.. macam tulisan kanji Jepun tuh, hah camtuh lah maksudku, boleh tahan juga diorang nih, selalunya kalau tulisan skrips bangsa2 lain, hanya mampu bertahan(ini xbenar, tp memandangkan ia mitos yg best aku taip jak haha) dalam 200-400 tahun . Huh! Tapi, tulisan skrips Uighur ini mampu bertahun selama 800-900 tahun dan juga sempat digunakan oleh kaum-kaum lain spt Mongolian, puak Turki, tapi, langit tidak selalu cerah, kedatangan Islam pada masa itu telah merubah segalanya, sehingga pupusnya skrips Orkhun.. maka tergantilah alpabet2 Arabic di Urghui dan menjadi tulisan rasmi disana(telah ditokok tambah) hahaha...







pic dia disini, seiras macam wajah Cikgu ku di Pra sekolah.. cantik! 




goodbye Chorong, sorry for the Curang.. kerna aku sudah tertawan dengan gadis ini. ceh!


Lagi-lagi... Kejap!! aku tahu kamu bukan mahu baca pun perenggan texts yang aku taip dengan penuh semangat ini, kamu hanya mahu layan ini gambar perempuan diatas, kan? kan? tapi ketahuilah.. Kaum Uighur inikan, letaklah 70% mereka ini beragama Islam(syukur alhamdulillah ada juga chance ku bole kawin orang Uighur agaga joke_joke) . Mereka nih mahir dari segi ilmu perubatan semenjak berkembangnya agama dan budaya Islam disana, kerana para ahli agama disana kan rajin menimba ilmu(lagi ku tokok tambah), maka lahirlah para ahli perubatan yang berasal dari Uighur lalu mengembara ke China lagi mencari ilmu yang sedang bersembunyi.. malangnya, biasalah China, juga salah satu kuasa besar di dunia, diorang claim arr yang rawatan tradisional sperti akupuntur dan tumbuhan ubatan ini asalnya dari China, tapi bukan, ia asalnya dari para perawat dari Uighur yang mengembara di China (kot).. entahlah aku pun tidak pasti. aku cedok jak dari google. kalau fakta salah, jangan salah kan daku, ini semua Google Sensei's fault!!

Oklah.. oleh kerna kau pun mahu mengundurkan diri pada saat ini .. maka ku hidangkan kamu se-perenggan biodata gadis diatas ini.. nama nya biarlah rahsia, sebab kalau ku hayati dengan betul, kedengaran seperti nama jantan.. tapi wajah empunya diri, memang superbbss!! Terlajak laris bilang Dato'Aliff Shukri. kahkhakha



  • Nama: Rahsia..  kalau kau handal, kau carilah sendiri. hakhakhak!
  • 2 May 1992
  • Urumqi, Xinjiang China
  • 172 cm 
  • 50 KG
  • Actress
  • Blood A

p/s: abaikan tajuk diatas.... bluerkkkk heuheuheuheu!!!

14 comments:

  1. a'ahh cantik muka dia innocent !
    haritue krungkrung tgk tv dia cite pasal kaum Uighur nie diorang dekat negara china tapi sempadan negara timur tengah muka kulit muka diorng laen sikit ala ala arab diorng ada bahasa sendiri tapi bahasa cina standard pon buleh cakap ..kaum diorng suka makan roti =)

    ReplyDelete
  2. yay, ada juga rakan blogger yg taw psl Uighur nih.. kan dia cntik sgt. btul2, diorg suka mam roti cicah susu fresh dari haiwan ternakan..
    jom geng kita p melancong kt sana ?! hehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. jum !!
      hehehe tapi ongkosnya enggak ada sih fina chan =(

      Delete
    2. enggak apa seh, nnt gue belanjain :B (hamboihh :P )

      Delete
  3. aishhh kenapaaaa lawaaa sangat niiii .___. baca entri ni baru tahuuu.. haha. boleh gak luaskan minda yang cetek ini, hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. lawaa kan.. jealous I taw. heuheuheu... ok, baca jangan x baca, akak pun berminda cetek, sekarang jak nih baru berjinak2 dengan knowledge ngehngeh ;p

      Delete
  4. waa hebatnya cerita pasal etnik-etnik lain.. Selain dari ternganga tgk gadis cantik ni, N juga ternganga baca pasal kepelbagaian etnik yang ada dalam dunia ni.. cetek sungguh ilmu dalam dada ni.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. manada hebat kak N, saya cedok dari Google ja. kikiki . samala, saya pn cetek ilmu, skg ja bru terhegeh hendak timba blk :p hehehe

      Delete
  5. menabung untuk fina chan ~
    sony smart phone

    ReplyDelete
    Replies
    1. aww... tenkiu krung2 sayang :** , nnt mlm sy balas k :))

      Delete
  6. ya Allah seronoknya bca, fina ni banyak ilmu ye...suke222! terima kasih berkongsi ilmu.... :D i like this blogggg! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak sudi baca. ahak.. saya xda la berilmu sgt, cedok dr google then buat ayat sendiri je. hehe.. thanks again :B

      Delete