Tuesday, 30 September 2014

Manga: Real Clothes versi Fina Lotus :D kahkahkah !


Hehe.. since I tahda bakat melukis nih, I juz ubah2 diorang punya dialog dan semua dialog dibawah 100% dari saya. kekekekeh.. try laa baca. alangkah bestnya kalau I pandai melukis kan?! T_T

PS: klik pic untuk kejelasan :B

























































Friday, 19 September 2014

Liebster Award 2nd tagged by MisakiPureblood a.k.a JunkyoHikari


Hahaha.... saya di tag lagi, oleh blogger kegemaran saya, siapa lagi kalau bukan JunkyoHikari...hehehe.. Ini Liebster kedua saya, yang pertama dah jawab. Alolooo.. serius, memang seronoxxx jawab liebster award, ta kesah laa apa soalannya,

So, ini dia soalan-soalan dari Misaki (boleh call Hikari juga ^^) .. fuhhhh.. agak mencabar juga. tapi I suka. Biarpun soalan dalam bahasa Inggeris, I jawab dalam bahasa Melayu, nak jawab dalam BI takut my grammar compang campeng.. maklum lah, I speaking2 pun ikut naluri hati, tah baetul or tidak, I hentam jaa. tapi masih ada hati nak ber "I" - "You" ..kekekeeke,.. jangan gelak please :P .. so here I go \(*o*)/

1- What should I call you? Are you younger than me or not? (I'm 22)
awww.. Just call me Princesss.... hak hak! jokingjoking! I loved being call as Fina, yes, I'm maknae, was born in 17th August.. akukukui.. ^^

2- Do you mind if all of my post full with anime, manga, game, kpop, jpop, tpop? Why?
As you please dearr.. beside I love anime, manga, game, kpop especially EXO, Apink.. dan Jpop.... Jpop saya suka group Bump.y.. they're were so adoreable, wish I could have a sister just like them. ahaks! kalau kakak I baca nih mamfuzzz lah I xD

Bump.y !! Nanti dengar lagu dorang Kiss kat youtube, seronok ^-^


3- If you could choose between this animal (bunny, dog, cat, owl, panda, tiger, dragon, fox, snake, spider, pygmy marmoset, turtle, tortoise, llama, koala, dolphin, dinosaur, pygmy goat) as your pet. Which pet you gonna choose? (Pick 2 and state the reason)
Dragon
- Boleh bawa I terbang-terbang di udara, menghayati pemandangan dilaut dari atas langit, sambil nyanyi kuat2.. ta payah ikut kapal terbang, buang duit jaa, kalau ada pesawat tentera kejar, ek elehh.. kasih fire jaa.. muahahahaha



 Ilama
-kalau time darurat boleh sembelihh... buat satayyyyys! *tiru dialog hantu jepun dalam cerita Bujang Lapok*

Belum pernah mamam nih, dgr2 boleh :D


4- If you see someone being bullied/harassed by someone big and scary, will you help? If not, state the reason why?
Depends on situation laa, since I nih penakut juga orangnya, harus lah panggil pak polisi.. hehehe


5- What did you think about current temperature in Malaysia right now? If its hot, can you tell me what you always do to reduce the heat?
kadang2 panas, kadang lembab, kadang2 hujan, kadang2 mendung.. saya syor kan minum air banyak2 sebab selalunya panas kan kt Malaysia..


6- What kind of laptop/pc you use right now? Can you tell me, what kind of laptop you want to use someday?
Acer Aspire 4540 and so dull. Cepat hang! thats why laa saya ta boleh bukak laptop nih lelama, panas kemain g.. huh! Nak lawat blog kamu pun ta boleh, selalu hang dan lembab.. 4 years beb, 4 years tanggung derita guna ini lappy, tapi apa2 pun I tetap sayang sebab lappy nih juga yang bagi I ilmu.. jeng3x!



I want iMac 27 inch in future :))))))






7- If you could choose between summer, autumn, winter, spring. Which season you love and state the reason.

Nak dua boleyyyyy? ahahha..

saya suka musim bunga, boleh bau wangi bunga... dan suasana
nya yang nyaman, sesuai untuk tangkap selfie sambil dipancari cahaya
matahari yang suam :)



Salji. Saya ta pernah rasa musim sejuk dan pegang salji. Ok, ini idea gila,
pernah ta Hikari tengok cerita Thailand "Hello Stranger", that girl nak pakai bikini
ja bila sampai Korea*dia nak rasa betapa sejuknya Winter*, and she did it!! I think it was cool, tapi saya tamao cuba pun ;p . eh, hampir lupa, saya nak main ice skating, kat Msia ada, tapi saya lebih suka yang Ori. kah kah kah! Tengoklaaa.. someday. aww awwww :B
pssst: part yang tunggang motor tuh kelakar siotttt.. wkwkwkwkwk

8- Situation: One day, you find someone who is so bright that make your heart pounding so hard. What will you do?
a) Just ignore the feeling, you don't want to cheat behind your lover
b) Follow him/her like a stalker
c) Find his/her identity
d) Bump with him/her and ask for his/her name and phone so you can treat drink as an apology
e) Go straight to him/her and say: "I like you!"
f) Continuously your eyes follow him/her until he/she is gone
g) Slap him and say: "I hate you! You make me fall in love with you" and then RUN!!!
h) If he/she is your friend acquaintance, you ask your friend to introduce "yourself" to him/her
i) Keep hiding your feeling and still fall in love with him/her without he/she knowing that fact
j) You make his girlfriend / her boyfriend breakup with him/her so you can get a chance
B dan C . Jaga-jaga, saya nih merbahaya. wakakkaah

9- What if you find a cute baby in front of your house. Considering that you're single and still stay with your own family what will you do?
kalau yang macam nih


opkoz lah I jaga.. haahaha

10- What is your favourite song when you're sad and when you're happy?
ada banyak... tapi ini antaranya..

Sad.- Exo--->What Is Love

Happy.- Apink---> I Don't Know


11- Did you think my question is so unreasonable and crazy and make you nervous like in exam? Tell me why?
A bit laa.. but I do liked it! Saya suka soalan yang mencabar dan sukar dicari. hahaha... beravvvooo Hikari, pandai yaa cari soalan yang rare.. anyway, thanks for tagging me for these awesome question :B heuheuhue <3 saranghaeyo  


status: sorri for my ripinglessh, but trust me, internet doesnt care ! haks love you :D







LIEBSTER AWARD TAGGED BY SWEET RED CHERRY ^^


PERATURAN LIEBSTER AWARD:
  1. Namakan blogger yang telah mencalonkan anda dan letakkan link beliau dalam post anda.
  2. Letak gambar award tersebut dalam post ada
  3. Jawab 11 soalan yang ditanya oleh beliau.
  4. Nyatakan 11 perkara tentang diri anda.
  5. Senaraikan 5-11 blog yang lain dimana followersnya kurang dari 1000.
  6. Buat 11 soalan untuk ditanya kepada blogger tersebut
  7. Tuliskan peraturan liebster award dalam blog anda.
  8. Maklumkan kepada blogger tersebut.


___________________________________________________________________________

Ehem... thanks to owner blog Sweet Red Cherry sebab sudi tag saya.. kekekeke.. dulu mahu sangat dapat, dah dapat, buat pun berlengah-lengah.... heuheuheu... btw thanks for taggg me kak :D



  • Anda blogger berasal dari mana?
I asal Sabah. 100 percent sabah, dan merupakan warga tempatan yang sah dan penduduk bumiputera :D


  • Tahun bila mula start blogging?
ta ingatlah... mula kenal dunia blogging nih dari zaman sekolah lagi, tapi first signup pertengahan tahun 2008 kot, tapi langsung ta pernah guna, paswod emel semua tuh dah lupa. hehehe..


  • Kenapa anda berblog?
sebab menulis diari sudah tidak relevan famous pada era ini?? hahaha.. I don't know, tapi saya bagi dua sebab yahh....

1.blogging best, pantas taip, luas dan boleh baca blog orang, lifestyle orang, peribadi orang, dan yang paling penting perkongsian pendapat/ilmu dan pengalaman. Serius, sangat best!! 

2. Diari! Yaa, me as a teeneger perempuan, harus miliki diari online, sebab kalau main2 tulis dalam buku diari I rasa lecehlah kalau bab nak tepek gambar(zaman kakak I main potong gmbr artis pastu tampal dlm buku khas ;p).. lagipun, orang boleh curi baca. hahaha... my bro lah, perangai macam cadburieet.. adakah patut dia baca my secret yang I ada crush dengan abang guard kt sekolah tuh.. pastu ugut3 I lagy.. sabar saja lah.. dahlah abang guard tuh ada hati dengan kakak sepupu saya, pehhh.. love triangle awww! keh.. tapi itu zaman bebudak, kalau ingat balik, ek elehh.... abang guard jaa punnns! haha.. tapi serius abang guard tuh memang UMPHHHHHH . melelehhhhh.. hakhahk


sebijik muka dia macam nih! serius ku ta bohong!!!


  • Siapa idola anda dan kenapa?
kalau I taruk 'ibubapa' seems tipikal pulak, hahahah.. ok, ini dari sudut lain yaaa, parents tuh memang dah terpahat dalam hati, tapi for orang lain, saya adored Avril Lavigne. She's very unique. dalam banyak-banyak artis Hollywood, dia lah satu2 nya artis/penyanyi yang I ta pernah nampak kissing2 dalam skrin. hak hak hak! And satu lagi, don't you think she has a different style( her own image ) compare to all artist, pastu ada pulak minah yang tiru2 cara dia nyanyi dan video klip pun ala mv Complicated.. siapa lagi kalau bukan Hilary Duff!! masa tuh I memang jadi anti gila dengan HD (tinguk So Yesterday).. tapi bila tahu dia pelantun lagu "what dream a made of" , terus pula I ta jadi anti dengan dia. hakhak, because I love dat song :D . eh he... Sori Avril, tercurangssss pulakkks ! auchhhhh


AVRIL RAMONA LAVIGNE !!


Si tomboy yang sangat cantik ! aww aww


  • Apa impian anda 5 tahun akan datang?
Punya....

1.  Banglow, tapi I lebih prefer rumah yang ala2 studio macam kat Empire Damansara tuh.. eh, betul kah? well, saya hanya check dalam internet, kalau salah tolongs correct kan heuheuheu...

BANGLOW
 Tapi kalau boleh, saya mahu yang modern design concept..
ta mao yang bentuk rumah. macam yang diatas nih, bentuj kotakkotak :P 


Studio apartment
But I more into with this one.. sangat cool dan nyaman.^^ 

2. A car....

yes! this car.. i love this car, nampak stylo dan tinggi. actually, saya ta tahu
pun apa2 tentang kereta, tapi bila tengok brand dia ada tulis "MITSUBISHI",
teringat dulu masa darjah 4 saya pernah kelentong kan my friends yang arwah datuk
saya orang Jepun, nama dia Mitsubishi, padahal tiada pon. wa tipu aja... wakakakah!!
aisshhh...anak siapa laini lol




tapi..tapi... tanya tanya kat my bro, harga kereta2 branded nih semua ta jatuh dari 100k.. ehek! kempunan laa saya.. tekanan sekejap.. a few minutes gitu, my bro hantar whatsap cuba pujuk, so dia syor saya keluarkan kereta jenama kat bawah nih..






















KANCIL! lagi la wa tekanannnnnzz! tapi bagus juga, daripada tiada.
kan? kan? kan? *pujukhatisobssobs*


Tapi..tapii... ada lagi tapi, kukukuii.. ni juz impian, ta real pun.. alahaii..
              "I'm in my dream!!!" *3 hignotes mcm IU nyanyi tuh*



  • Siapa rakan blogger yang rapat dengan anda?
setakat nih... Junkyo , kak Bbwana, Naalisaa, siapa g ahh.. hehee,, saya jarang online blogging nih, so ada banyak yang saya lom rapat, tapi Junkyo saya suka sebab dia sorg Otaku.. juz like me, heuheu.. Saa si gadis Thai nih, serius periang, suka baca her entries, and rajin juga lawat saya disini, cuma lately dia bz kot kan dah akhir tahun..exam kian dekat *auchh seramnya..exam nyah kau!!* kak Bbwana pula, dia selalu komen entri saya walaupun isinya tah apa la yg I posted, hak hak..tekiu kak ^^ , pluz dia pandai buat kek ... yummyumm ^~^


  • Apakah warna kegemaran anda?
Hitam dan putih. Sebab tuh lah saya lebih suka blog ini juz kaler hitam dan putih jaa. Simple! ^^
Tapi kalau ada masa, teringin juga mahu kasi warna warni.. muahahahak!



  • Kenangan yang tidak dapat dilupakan?
Err.... kehilangan atuk, pakcik dan family member yang saya sayang. Alfatihah untuk mereka.



  • Apa hadiah impian anda?
Banyak! Tapi mostly, saya selalu mengimpikan yang I nih punya bakat/kebolehan iaitu 'MELUKIS'.. sebab i nak jadi seorang MANGAKA. tapi since ta ada bakat melukis, lukis Kucing pun saya terketar-ketar, better jadi penulis sajalaa.. maksud I, penulis biasa2.. sekarang saya masih belajar selok belok dalam dunia penulisan. Heh! and now baru lah I tahu betapa mencabarnya menjadi seorang penulis eh bila masa pula I jadi penulis nih haks  respek kepada penulis2 novel or ilmuan. serius mereka sangat daebakkk! (kecuali media and wartawan gosips, ta minat ;p)


favret I <3

  • Berikan pendapat tentang blog saya?
Saya suka!!!!!! Serius saya suka sangat2... lebih-lebih lagi bila blog kakak sudah bertukar wajah, memang comel kemas dan sejuk mata memandang, pandai adik Aina ubahsuai. heuheuheu.. dan yang paling best tentang blog kakak nih, ada banyak gambar kek.. cheese kek, cheese kek leleh.. kek coklat, etc lagi lah.. Gulp! kekadang ta tahan tengok.. terliur sampai ta terkata I . maybe, suatu hari saya nak makan kek2 kakak tuh.. serius suka sangat..  :D :D



  • Berikan ucapan pada saya...?

Hehe..terima kasih kak, sebab sudi tag saya dalam Liebster Award nih. Terharu sesangat. Minta maaf juga sebab lambat update Liebster nih, masa kakak bagitahu yang I nih kena tag, saya terus buat tajuk dan copy semua soalan dari blog kakak, tapi saved sebagai draft sampai berhari2 soriii :") , malam nih baru ada mood nak taip entri. lately semangat berblogging saya menurun, ta tahu sebab apa. hehehe.. tapi sekarang saya dah kembali aktif..  :D tengkiu kak Bbwana ^-^ , kak Bbwana memang comel, baik dan cantik *bodek2 sikit mana tahu boleh makan kek free heuheu* hehe joking ba kak ^^



Tuesday, 16 September 2014

follower ke seratussssssssss.....

thanks sebab sudi follow blog I yang tah apa-apa ntah nih.. haha, ta sangkalaa ada yang follow, padahal yang I update nih langsung tiada faedah, manfaat... yang ada punn mengumpat, gosip dan keseronokan saja.. kah kah kah! Well, can't help, itu lah daku , yang hanya tahu memvavi vahasa disini.. kah!!

since I ta boleh mencaruts, cursing di alam realiti, saya akan lepaskan semuanya disini. Mungkin ada orang ingat saya hipokrit, well, we all hipokrit laaa.. you ta setuju?? woahh.. congrats :D .. you're an Angel :P (since bila lagi taa penah vuatt dosseee?? kahkah)

what to do kan, beloggs I , saya boleh tahipppp apa yang I suka,mungkin kedengaran jawapan seperti kanak-kanak ribena, again, Ottoke, dah saya suka minum ribena. hahaha... well, itu saja jawapan yang paling tepat saya ada, ada juga yang lain, tapi mahlas mahu panjang kan.. hehehe...

okaylaa... sebenarnya , I nak berterima kasih kepada kamu, kamu, dan kamu sebab sudi singgah di blog saya, biarpun belum cecah follower ke seratus, awal2 lah nak buat nih.. hahaha, itupun kalau sempat cecah seratus.. :P

MY FLOWERSS
to my all followers, sekali lagi saya berterima kasih dengan kamu sebab sudi singgah dan baca blog saya, drop a comment, dan klik iklan nuffnang saya.. I berterima kasih sesangat,,,


MY VISITOR
kepada visitor yang ta follow blog saya, juz sekadar singgah, pastu tinggalkan jejak berharap untuk saya memfollow blognya kemudian, pun saya berterima kasih juga, sebab berani meluangkan masa sesaat dua untuk singgah disini, biarpun tak baca my all entries..  saya ta kisah pun :)

BLOGS I FOLLOWING
kepada blogger yang saya dah follow, memang banyak juga yang I dah follow, thanks sebab anda selalu memeriahkan dashboard blog saya, tiap kali buka dashboard, mesti ada ja yang rajin update, rajin kongsi kontes, dan banyak lagilah.. kebanyakan best-best belaka. saya suka. Sebenarnya, saya follow dulu blog korang, kemudian baru baca.. ofkoz, saya memang baca blog kamu, lebih-lebih lagi yang menarik kisah blognya, ta kisah lah blog tuh cantik or tidak.. saya tetap hargai..


MY BLOGLIST
kepada mybloglist, saya pilih kamu memjadi bloglist saya bukan dari segi berbalas(darikonteas) tapi memang saya suka baca apa yang kamu taip/cerita kan.. saya memang dah tangkap cintun dengan kisah kamu.. saya jenis yang ta suka masukkan blog orang dalam bloglist berdasarkan undian/kontest, berdasarkan visitor yg kerap ke blog saya, berbalas2 bloglist, bukan! Prinsip I, saya suka saya senaraikan lah..


MY UNFOLLOW BLOG
kepada blog yang saya unfollow dan bakal di unfollow.. saya minta maaf, memang ada juga blog yang saya unfollow, tapi mungkin baru 2-3 blog, mungkin selepas nih bertambah kot, sebab saya nak tapis dashboard, yang selalu up entri macam post kt twitter tuh memang sah-sah lah I unfollow.. ta tahan selalu kau jak yang post, ayat pendek macam updet status di fb, wat nyemak lah... habis entri2 best yang blogger lain up terlepas sebab entri kau dah menyusul datang. kah! Sori.. so, kalau ada sesiapa yang perasan follower dia berkurang dan tahu I adalah salah seorang yang unfollow blog dia, please jangan marah I kay... saya tahu dan faham apa yang korang bakal rasa nanti, memang rasa terhina dan sakit hati, malah benci pada I pun ada.. tapi, you all kena ingat, ini sudah menjadi hak saya untuk follow/tidak blog anda.. huhu.. so, kalau korang rasa nak unfollow blog saya, dipersilakan, saya ta marah.. dan juga ta kisah.. saya akan bertindak/fikir secara profesional ^-^ .

Saya sudah berubah(dari segi prinsip).. sekali lagi, saya memohon maaf, kalau ada yang berkecil hati, marah pada saya, kalau ta nak maafkan pun ta apa.. :)) saya faham ^^

status: tengah buzy :D .. tunggu entri seterusnya kenapa tetiba jadi camnih :D

Wednesday, 3 September 2014

Adegan comolod pasangan kekasih fresh didepan mahta I lagy . T_T

kanafe semua ini berlaku didepan mata I? taboleh kah tunggu saya pergi dulu baru buat adegan comolod+pelukspeluks kertart ituuuuh?!

Ouchhh! Touchinggg lha ini macam dah lah saya seorang single(eh cam haku kesahhh) joking-joking. kukukui ^_^

Vegini sekalian, ada satu kali tuh I dengan my okasan pergi satu supermarket yang cukup2 bajet, then I nih pergi tingkat atas mahu beli botol air macam budaksekolah funya tuhhh..kah! untuk stok I minum-minum dibilik sampai mabuxxx(airputihhhhh beii) , sevanyak 3literssss, heh,, vanyakkk kan? vanyakkk kan? kau hada?? wakahhh!

Pastuh, my bro nih memang cadburriedd woo.. adakah patut dia tinggal saya dan my okasan dalam market tanpa beritaukk kami.. cepodaahh punya havannnngg!!!!! sian my okasan pusing2 panik kat bawah tuh sambil memanggil sayu nama I yang cool nihhhh.. ~~Fifi~~.. ~Fifi~~.. (eh bukan fina kahhh?) agagaga.

Then saya turun lah lepas ambil satu botolair 3liters beb! bayar apa semua then tunggu lageyyyyy di kaki lima market bajet tuh sambil menyoal siasat pekerja2 bangla yang tapuasa disitu kerna makannnnz tanpa permitt.. kah! Lalu I lihat dari jauh 2 orank remaja girlsandboy berlari ala2 hindi sambil girsl tuh lommppat manja dibelakang boy itu..huh, sedua saat gak lelaki tuh hampir2 terduduk sebab si GF besauuu sikit dari dia..kah! (taromantikmanafhunn) ..

I yang hedupp single lalu terjelesss nih mula menyumpah menyampah dengan aksi garinggg daring mereka.. fuuhhh.. ramaiii lah mahta memandangkan sebab situasi gituuh jarang berlaku.. ada yang mengucap. ada yang urut2 vulu dadaa..kah! yang tabolehyblah my okasan nih sebok cuit-cuit my hands nih hah suhh tengok sambil gelakkk besauuuu.. beravoooo maaaaa!! kah!

Tik!Tok! mereka terussssssss... zuppppp... "umpppftt..umpppfttt" ditengah jalan raya. hadaa yang merakamz dan menoleh sedas-dua. kah! Saya? I kan gadis kyeopta yang innocent opkoz lah I toleh puhhraa-puhhraa masuk dalam kedai ubat orang cina terus tanya berapa hargaa minyak ular sevotol.. pehh! My okasan pulaks sudah melepaskan tawaaa nya(tetiva fulak tuh ada geng ketawaa disebelahnya).. fadan muka, ingat romantik kunun, tapi romani(funni bah) kah!




Ta sanggup I tinguk sebab saya kann pemalu wakahhh! Tapi itulah yang saya saksikan bersama geng-geng yang lain (juga terdiri dari uncle2 cina, kadazan, and some etniks lar) Haishhh... nasib bek time puasa kalau tidak I kebumikan mereka heduppp-heduppp >:(  .. Seriusssss, rugi juga my havangggg ta datang cepat, kalau ta, boleyyy jugaaaa dia menyaksikannnn aksi gituuu secara LIVE! alamakkkkk... cabuttttttttttt! :P

status: lupa gtaukk, 2 remaja itu ialah foreigner.. boys- Orang Futtih , girls- Orang Negretooooo kah!

okasan: mama :P

Monday, 1 September 2014

Tahdapat polou kau lahhh

I love poloou belog orang, tanpa mengharapkan hapa-hapa takesah lah korang hendak follow I baliks or tak, tapi please, kalau you all dah follow I tuh dan berharap untuk dipolou kembali,

SILA TINGGALKAN URL BLOG KAMU DI 

CBOX KT SEBELAH KANAN NIH HAH!!

NAMPAK X NAMPAK X? kehkehkehkeh.. sebab kalau you all setakat tinggalkan link-link dekat komen tadamaknanya . sebab saya tahdapat copy pun link tuh hendak tahip satuh satuh wa malasssszzzzz :B .

And , jangan mengharap saya mengklik-kan proffil blogger you all sebab bila I dah klik, LINK kamu ada yang tidak keluarrrrrr.. grrrrrrrr! So, vagaimana saya mahu polou you all! sushiiiiiish tol arrh!! keuhkeuhkehu.. so wahai titantitan bidadariku, sila Hambil notahhhh yahhhh... 

Siew Yoo Son. Kah!

status: tengah memandu Ferrarawwrrrrrr. Hoh! T_T